BOEKBESPREKING
Klinische Kinderneuropsychologie
door: Nikkie Laros (2021)
Neuropsychologie is een werkveld waar snelle ontwikkelingen en nieuwe inzichten aan de orde van de dag zijn.
De redactie van klinische kinderneuropsychologie, heeft in dit boek, met vooraanstaande Nederlandse kinderneuropsychologen, de meest recente bevindingen gebundeld. Met dit boek kunnen diverse professionals hun kennisrugzak vullen over kinderen met speciale (brein-gerelateerde) ondersteuningsbehoeften.
Klinische kinderneuropsychologie is een helder naslagwerk rond verschillende specifieke neuropsychologische ziektebeelden, zoals: epilepsie, motorische ontwikkelingsstoornissen of genetische beelden. De nadruk wordt gelegd op de implicaties voor de diagnostiek en behandeling bij kinderen en jongeren. De hoofdstukken bevatten illustratieve casussen waardoor de soms taaie, medische stof meer gaat ‘leven’.
Het is krachtig dat de redactie ook aandacht besteedt aan de gemiddelde ontwikkeling op de verschillende domeinen, zoals: perceptie, geheugen, emotionele cognitie, et cetera. Dit geeft de lezer extra context om te kunnen kijken naar de klinische uitzonderingen. Daarnaast geven de auteurs, door het belichten van deze verschillende ontwikkelingsgebieden, al aan dat deze factoren met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. De ‘fuzzy borders’ maken het soms lastig om een zuivere classificatie te geven. Een kind dat zich vanwege een taalprobleem niet voldoende kan uiten, zal hoogstwaarschijnlijk frustratie, boosheid en verdriet voelen en dat ook laten zien. Dat gedrag zal weer een reactie van de omgeving ontlokken waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan (het kind heeft weinig vertrouwen meer in zichzelf; durft minder te oefenen met spreken, etc.).
Men geeft aan dat het ontdekken van een samenhang tussen hersenfuncties en gedrag bij kinderen en jongeren complex is, maar waardevolle informatie kan opleveren. Toch is het altijd goed om van de losse delen weer terug uit te zoomen naar het geheel: wat zijn de belemmerende factoren van dit kind, wat zijn de krachten en hoe kunnen we op basis daarvan behoeften en steunpunten formuleren! Deze visie is de rode draad in het gehele boek.
+ Overzichtelijke indeling; zowel in het gehele boek als per hoofdstuk.
+ Gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke artikelen en ontwikkelingen in Nederland (Passend Onderwijs, transformatie Jeugdwet, introductie DSM-5).
+ Per hoofdstuk/thema staan de specifieke literatuurverwijzingen genoteerd.
– Het boek is vooral gericht op de klinische diagnostiek en behandeling.
Mogelijk kan er in een nieuwe druk nog worden gekeken naar de dagelijkse praktijk (Waar kan school rekening mee houden in het behandeltraject? Hoe kunnen zij een leerling met een zwakker geheugen optimaal ondersteunen? Wat voor rol kan een school spelen in het tijdig signaleren?).
Nikkie Laros
Klinische Kinderneuropsychologie – Hanna Swaab, Anke Bouma, Jos Hendriksen & Claudia König. BOOM Neuropsychologische handboeken
Februari 2017 | ISBN 9789089534859 | 1e druk | 806 blz.
Download het gehele artikel HIER als pdf.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.