BOEKBESPREKING
Het bruggesprek
Peter Laros (2018)
De kern van ‘Het bruggesprek’ van Wilfried Luyten is gebaseerd op Biesta’s indeling: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. Het accent ligt in de uitwerking duidelijk op socialisatie en persoonsvorming. Luyten zet daarbij stevig in op het samen vorm geven aan de gesprekken over ‘alles’; alle denkbare onderwerpen zijn mogelijk. De auteur geeft aan dat een bruggesprek bruggen slaat tussen: gevoel en verstand; ik en jij; mens en wereld; vroeger, nu en later; wat is en wat zou kunnen zijn; en concreet en abstract.
Het bruggesprek vertrekt vanuit beleving en ervaring. Leerlingen leren reflecteren op hun eigen meningen, gedachten, gevoelens en handelingen. Bewuster eigen gedrag en meer eigen vrijheid ontstaan vanuit het nadenken over en bezien van allerhande gedragingen van anderen in de wereld om ons heen. De ander beter proberen te begrijpen voorziet in het toelaten van andere meningen en overwegingen — zonder dat dat goedkeuring van het gedrag van die ander inhoud.
De schrijver motiveert en onderbouwt het belang van deze gesprekken en geeft concrete aanzetten voor toepassing. Het boek bevat rijtjes met mogelijke vragen, voorbeelden, uitwerkingen en werkvormen en eindigt met een uitgewerkte voorbeelden die je zo in je praktijk kunt uitvoeren. Spreuken en citaten zijn illustratief en kennen een ondersteunende werking. Je begrijpt vervolgens beter wat er van je verwacht wordt bij het voeren van een bruggesprek. Het gaat uitdrukkelijk om kennis en kunde om deze gesprekken vorm te geven.
Het vinden van een doel in je leven zorgt voor zinvol handelen. Het doel werkt als een richtingaanwijzer die je prikkelt en richting geeft. Het gaat volgens Luyten niet om een wereldschokkend doel. Ontdek je talenten en gebruik ze op een goede manier. Een leraar die goed kan uitleggen, benut zijn talent ‘uitleggen’ en helpt leerlingen om beter te begrijpen. Het is niet wereldschokkend maar wel persoonlijk doeltreffend. Op deze wijze geeft Wilfried voortdurend betekenis aan de vele mogelijkheden voor de vormgeving van het bruggesprek.
De hoofdstukken zijn een toonbeeld van een opbouw die gekenmerkt wordt door een losse, wat vrije schrijfstijl. Het lijkt alsof de gedachten van de auteur stevig gehusseld zijn toevertrouwd aan het papier. Dat maakt ook dat je tijdens het lezen je ogen laat springen van stukje x naar stukje y. Vervolgens ontstaat er een beeld van de mogelijkheden om een bruggesprek te kunnen begeleiden. Je went snel aan deze schrijfstijl. Het geeft je ook de ruimte om wat losser door de tekst te gaan.
Het boek staat bol van de ingrediënten die het mogelijk maken om een bruggesprek toch op eigen wijze te geven. Een aanrader voor leraren die persoonsvorming en socialisatie willen bevorderen.
november 2018, door Peter Laros
Citeren als:
Laros, P.(2018).BOEKBESPREKING: Het Bruggesprek. Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. Utrecht: WOSO
Boekbespreking:
Het bruggesprek – Een opstap naar vormend onderwijs
Wilfried Luyten
Garant – Uitgevers n.v. | 2018
EAN: 9789044135978
Download deze boekbespreking hier als pdf.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.