Politieke correctheid (afk.: policor) is “… een term voor voorzichtig taalgebruik over, of het vermijden van, onderwerpen die politiek gevoelig liggen, om belediging (van met name minderheden) te voorkomen” (Wikipedia). Een lovenswaardig streven, tenminste als het niet wordt verward met correct politiek taalgebruik. Dat is wezenlijk wat anders. Correct politiek taalgebruik is communicatie tegenovergesteld aan de functie van taal: veel praten, niets zeggen en niet begrepen willen worden. Policor daarentegen is duidelijk, maar genuanceerd en bevrijd van alle mogelijk denkbare vooroordelen. Politiek correct taalgebruik is daarom ook best ingewikkelde taal. Een bankdirecteur mag je niet zomaar een graaier noemen. Beter is: een leidinggevende medewerker van een financiële instelling met een uiterst flexibel geweten en een obsessieve betrokkenheid bij het eigen bedrijfsproduct. Policor maakt naam. In Australië wordt de geschiedenis herschreven. In Zweden is Pippi Langkous verdacht. Kuifje in Afrika staat op de nominatie verboden te worden.
Maar bestaat er ook zoiets als wetenschappelijk correct taalgebruik? Bestaat wetecor? Als dat zo is, zou dat gaan over zeer exact taalgebruik en ik denk dat dat inderdaad een opmars maakt. Men beluistert het wel bij mensen met een geüniformeerd beroep. Denk aan politie. Die zal je niet snel horen zeggen dat ze rond een uur of elf ’s avonds een paar boeven in een auto hebben gevangen. Nee, die hebben “..om drie├½ntwintighonderd nulvier uurtwee personen in een voertuig staande gehouden”.
Ook wetecor is lastig. Zeggen bijvoorbeeld dat iets ‘kansloos’ is, is er niet meer bij. Dat moet dan worden: de waarschijnlijkheid dat het verschijnsel zich voordoet heeft een waarde van p=0,0000002. Bekt niet echt lekker. Of juister gezegd: de uitspraakeigenschappen van de desbetreffende zin verhouden zich significant beneden-gemiddeld tot de auditieve kenmerken van de output.
Nee, toch maar niet doen. Want na policor en wetecor volgt natuurlijk relicor, poeticor en erdocor. Dan zijn we op democratisch correcte wijze (democor) gewoon monddood gemaakt.
Download dit artikel als PDF
De rubriek BERICHTEN bevat samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek, beleidsontwikkelingen, beschrijvingen van nieuwe materialen en hulpmiddelen en ander nieuws op het gebied van opvoeding en onderwijs waarbij onderlinge verschillen in instructie- en begeleidingsbehoeften van kinderen het uitgangspunt is.
Samenstelling en redactie Jos Louwe
Citeren als: Louwe, Jos. (2016). BERICHTEN: En hoe staat het nu met ons onderwijs? Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. WOSO: Utrecht
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.