BOEKBESPREKING
Inrichten van een school: binnen en buiten
Peter Laros (2019)
Carl Medaer en André De Fré leiden hun boek over het inrichten van een school in met een schema om de positionering van het inrichten van de school binnen het totaal van het onderwijs te verhelderen.
Keuzes die je maakt zijn immers gebaseerd op ideeën en gedachten over wat goed onderwijs behelst en op welke wijze je dat goed onderwijs het beste vorm kunt geven. Op de horizontale as van dit schema vinden we de lijn van leerkracht- / leerstofgerichtheid die loopt naar kindgerichtheid. Verticaal staan ontwikkelingsfasen van kinderen afgebeeld. Die fasen lopen van: 1. Zich goed voelen, 2 wij-gevoel, 3. Zelf kiezen, grijpen, 4. Zelf ordenen, begrijpen, 5. Ingrijpen. Deze combinatie geeft een mooi overzicht van wat er zou kunnen gebeuren per fase. Op basis van dit helderte schema zou je al keuzes kunnen maken voor de inrichting van je school.
Vervolgens introduceren Medaer & De Fré vier indelingsrichtingen: een manier van indelen kan gebaseerd zijn op het centraal stellen van de mens of het centraal stellen van de maatschappij. Daarnaast kun je volgens beide auteurs ook een mix van mens en maatschappij tegenkomen. Als vierde indelingsrichting noemen zij het creëren van een educatief centrum als onderdeel van de wijk. In mijn beleving is de laatste optie misschien wel de ultieme vorm van een op de maatschappij afgestemde inrichting. Uiteraard speelt de grootte van de portemonnee een belangrijk rol bij het inrichten van een school. Deze factor is nog niet genoemd maar is natuurlijk uitermate bepalend voor een gedegen uitwerking van de genoemde indelingsrichtingen.
Van de genoemde varianten zijn voorbeelden opgenomen die ook voorzien zijn van foto’s. Helaas zijn de foto’s uitgevoerd in zwart wit. In mijn beleving zijn het ook gedateerde foto’s. Het ontbreekt aan sfeer en vrolijkheid. Dit geeft het boek niet de uitstraling die het eigenlijk verdient. Je verwacht op basis van hun inleiding een scala aan mogelijkheden voor de inrichting van de school binnen en buiten, met de daarbij behorende illustraties, kleurenfoto’s, plattegronden en of blauwdrukken.
Het is mooi om te lezen dat er wordt verwezen naar de schoolinrichtingen van de reform-pedagogen. Je ontdekt in dit deel van het boek dat de ‘oude’ ideeën of concepten van de reform-pedagogen nog steeds perspectief bieden voor de vormgeving van het onderwijs van vandaag en morgen?
Voor de verdere opzet van het boek hanteren de schrijvers een schema ‘leefruimten’ die per ontwikkelingsfase van kinderen apart worden uitgewerkt werken in een paragraaf. Een prima opbouw en kapstok om de informatie aan op te hangen.
Grootste minpunt blijven de geselecteerde zwart-wit foto’s. Kortom een aardig boek dat je laat nadenken over de schoolinrichting gerelateerd aan je eigen ideeën over hoe goed onderwijs eruit zou kunnen zien in de praktijk. Het is meer een ‘checkboek’ dan een boek dat je op nieuwe ideeën gaat brengen als het gaat om de inrichting van je school aan de binnenkant en de buitenkant.
Peter Laros
Citeren als:
Laros, P. (2019). BOEKBESPREKING Inrichten van een school: binnen en buiten. Op: PLPO.nl. Utrecht: WOSO
C. Medaer & A. De Fré
Inrichten van een school: binnen en buiten
ISBN: 9789053508138
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Download deze boekbespreking hier als pdf.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.