BOEKBESPREKING
Dwingende Vrijheid
Peter Laros (2018)
De schrijvers zijn allen experts op hun eigen gebied. Filosofie, psychiatrie, literatuur, journalistiek, wiskunde, kunst of een combinatie van verschillende richtingen. Het gros is ook gespecialiseerd in Freudiaanse theorie en therapie.
Vanaf hoofdstuk 1 is helder dat voorkennis van belang is om de content van het boekje goed te kunnen begrijpen. Er wordt voortdurend gerefereerd aan uitspraken en/of geformuleerde ideeën van diverse filosofen. Het thema ‘dwingende vrijheid’ of vrijheid in gebondenheid vormt de rode draad door alle hoofdstukken heen. Elke bijdrage is vanuit dat perspectief geschreven. Het is niet noodzakelijk om de hoofdstukken in de gepresenteerde volgorde te lezen.
Kunst wordt gezien als een middel om vrijheid te kunnen ervaren. Literatuur komt hierbij als uitingsvorm uitdrukkelijk aan de orde, maar ook natuurverschijnselen die je laten je voelen, en ervaren in alle vrijheid. Verder komt de psychoanalyse van Freud voorbij als optie om vrijheid te verwerven vanuit (soms dwingende) lustgevoelens. Op deze manier wordt de Freudiaanse theorie gekoppeld aan een zoektocht naar vrijheid.
Opvoeden wordt altijd gecombineerd met de persoon die betekenis aan zijn of haar opvoeding geeft. De zoektocht naar wat moet en wat mag volgens de normen van o.a. de opvoeders. Uiteraard is het hele ecosysteem rondom de opgroeiende van belang. In het boek wordt dat de ‘luchtbel om de persoon’ genoemd. Dat maakt opvoeden tot een onzeker gebied. Wat binnenkomt wordt immers binnengelaten.
Kunst wordt door de verschillende auteurs beschreven als bevrijder, als losmaker, als trigger om grenzen te zoeken, te formuleren, te zien, te ervaren of je vrij te voelen.
Een boek voor professionals in jeugdzorg en onderwijs die bereid zijn om tijdens het lezen ‘eerder verworven kennis’ op te halen om de beschreven inhouden met voldoende betekenis te kunnen plaatsen. Dan wordt het mogelijk om andere insteken te destilleren die ondersteunend kunnen zijn bij het begeleiden van jongeren.
Peter Laros
Mark Kinet, Trees Tavernier & Sjef Houppermans (Red.)
Dwingende vrijheid. (Reeks: Psychoanalyse en Cultuur, nr 8)
ISBN: 9789044135435
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Citeren als: Laros, P.(2018). Boekbespreking: Dwingende Vrijheid. Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. Utrecht: WOSO
Download hier deze boekbespreking als pdf
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.