BOEKBESPREKING
Ondersteunend communiceren: werken met visualisaties
Peter Laros (2017)
Cris De Rijdt weet in ‘Ondersteunend communiceren: werken met visualisaties’ op een duidelijke en gestructureerde wijze de inhouden rondom Ondersteunende Communicatie onder woorden te brengen. Het boek kent een opbouw van abstract en algemeen naar specifiek en concreet uitgewerkt. Het is voor ‘niet-kenners’ prettig om de eerste hoofdstukken te lezen en als basis mee te nemen naar de meer specifiek uitgewerkte hoofdstukken die volgen.
De Rijdt maakt gebruik van prima hanteerbare instrumenten en lijsten die reeds op de markt verkrijgbaar zijn en bovendien gratis gebruikt mogen worden. Hij zet bewust in op het in kaart brengen van deze gratis tools. Op deze manier probeert hij een bijdrage te leveren aan het laag houden van kosten in de zorg en het onderwijs. Daarnaast maakt hij gebruik van materialen die door studenten/cursisten zijn ontwikkeld na of tijdens het volgen van lessen en workshops.
Het is fijn om te lezen dat De Rijdt aandacht heeft voor begeleidingsaspecten die verder gaan dan het instrumentele niveau. Het normatieve aspect komt uitdrukkelijk aan de orde. Waarom begeleid je zoals je dat doet? Wat beoog je eigenlijk met deze wijze van begeleiden? En hoe leveren de verschillende vormen van visualisatie een bijdrage aan de begeleiding die bijvoorbeeld kan leiden tot meer zelfstandigheid van de betrokkenen. Hij werkt dat inhoudelijk verder uit.
Het boek zoomt vervolgens in op verschillende vormen van visualisaties en wat hierbij relevant is voor de verschillende doelgroepen. De auteur geeft aan dat het gesprek met de ander (cliënt/leerling) altijd uitgangspunt moet zijn voor het maken van de verschillende visualisaties. Aansluiten bij het begrip en de leefwereld van de ander prevaleert altijd. Er volgt een uitgebreide beschrijving op welke wijze en met welke materialen je visualisaties kunt maken. Hij werkt een voorbeeld uit dat in het teken staat van een ziekenhuisbezoek.
Dan volgt een uitgebreid hoofdstuk geordend naar thema en gekoppeld aan reeds ontwikkeld materiaal dat gratis beschikbaar/verkrijgbaar is. Dat werkt hij uit met verwijzingen naar de betreffende websites. Hij verwijst ook naar een website waar je zelf visualisaties kunt maken.
Tot slot wijdt hij een hoofdstuk aan mogelijke valkuilen en aan laagtaalvaardige cliënten. Het boek is voorzien van foto’s en tekeningen die passen bij de uitleg of instructie. Daarnaast geeft de auteur opsommingen van aandachtspunten en/of checklists. Het boek bevat een aantal bijlagen met voorbeelden van plandocumenten voor cliënten. Deze documenten kun je ook met een code downloaden vanaf de website van Garant. Een aanrader voor professionals in de zorg en in het onderwijs die cliënten/leerlingen begeleiden die erg gebaat zijn bij deze ondersteunende communicatie.
Peter Laros
Chris De Rijdt
Ondersteunend communiceren: werken met visualisaties
ISBN: 9789044135480
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Citeren als: Laros, P.(2017). Boekbespreking: Ondersteunend communiceren: werken met visualisaties. Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. Utrecht: WOSO
Download hier deze boekbespreking als pdf.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.