BOEKBESPREKING
Een haalbare weg naar succesvolle samenwerking
Peter Laros (2017)
Met ‘een haalbare weg naar succesvolle samenwerking ‘ geeft Greet van Zeir een eigen handleiding voor het omgaan met professionals in veranderingsprocessen. Over dit onderwerp is al veel geschreven, maar toch weet dit boek zich te onderscheiden. De auteur heeft een op de praktijk gebaseerde werkbare begeleiding ontdekt die ze graag met anderen wil delen.
Van Zeir vertrekt vanuit de gedachte dat alle mensen andere talen spreken. Mentale modellen zijn vaak zo verschillend dat ‘de neuzen’ nooit allemaal in de zelfde richting kunnen wijzen. En volgens de auteur is dat ook niet nodig. Daarnaast is ze wars van allerlei moderne termen die we introduceren om de communicatie positief te beïnvloeden. Deze ‘toverwoorden’ verstoppen het probleem en hebben zelfs een averechtse werking op de medewerkers. Het draait volgens de auteur om het trio: moeten willen, kunnen. Wat moet de professional, wat wil de professional en wat kan de professional doen? De aanpak is gebaseerd op deze driehoek.
De auteur zoomt in op ‘mensen in verbinding’ brengen. Er is sprake van verbinding als medewerkers, leidinggevenden en klanten en overige bij het proces betrokken personen proberen elkaar te begrijpen. Je zou hier kunnen spreken van een ‘mentale modellenverkenning’ gericht op meer wederzijds begrip. Als je immers de moeite neemt om te vragen wat de ander denkt, vindt en voelt, ontstaat er ruimte voor uitleg en luisteren. Zonder het per se eens te zijn met elkaar ontstaat er meer begrip voor het ontstane mentale model van de ander en dat heeft zeker invloed op het werkklimaat. Met de driehoek Moeten, Willen en Kunnen in het achterhoofd is het kader voor samenwerken gecreëerd.
Het boek leest gemakkelijk, is voorzien van talloze voorbeelden en er zijn voortdurend tips en opties te lezen. Wat wil je nog meer als leidinggevende lezer. Grappig is de inzet van een aantal pictogrammen die staan voor onderdelen van het boek die op een bijzondere manier voor het voetlicht worden gebracht. De notendop staat voor een slogan of een kerngedachte, de figuur staat voor een optie voor de leidinggevende, de bril staat voor visie en de olievlek staat voor interessante gedachten die komen bovendrijven na het lezen van een deel van het boek.
Alle medewerkers zijn uniek en verdienen aandacht vanuit het modelletje Moeten, Willen en Kunnen. Feedback moet helpend zijn. Een mentaal model komt in beweging als de ontmoeting en de interesse er is. ‘Shift happens’! Dat houdt in dat MWK (Moeten, Willen en Kunnen) je beweegt om ook te bewegen. Een boek voor coördinatoren en leidinggevenden in onderwijs en zorg.
Peter Laros
Greet van Zeir (2017)
Een haalbare weg naar succesvolle samenwerking.
ISBN: 9789044134902
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Citeren als: Laros, P.(2017). Boekbespreking: Een haalbare weg naar succesvolle samenwerking. Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. Utrecht: WOSO
Download hier deze boekbespreking als pdf.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.