BOEKBESPREKING
Slimmer denken. Toolbox
Peter Laros (2017)
Eric Halsberghe is er in ‘Slimmer denken. Toolbox vol handige denkpatronen’ uitstekend in geslaagd om een koffertje te vullen met een scala aan denkstrategieën vaak in het gezelschap van leuke acroniemen. Ik vond het wederom een grappige constatering dat een acroniem leidt tot een snelle geheugenopslag.
In het onderwijs kunnen we acroniemen als ‘geheugenhelpsel’ veel vaker benutten. GADO (Gebruik Acroniemen Die Ondersteunen). Eric Halsberghe maakt naast acroniemen ook gebruik van grappige tekeningen die passen bij een model of idee en ontdaan zijn van franjes.
‘TAPAS-denken = There Are Plenty of AlternativeS’
Het boek start met een opsomming van denkstrategieën waarbij de auteur aangeeft dat modellen bij eenzijdig gebruik ook een ernstige beperking kunnen opleveren voor je denkprocessen. Tijdens het lezen zal er vast herkenning zijn: daar stuurt de schrijver ook min of meer op aan. Later laat hij zien dat dubben meta-meta-denken belangrijk is voor het onder de loep nemen van je eigen denkproces. Hij benadrukt dat het belangrijk is na te blijven denken over de wijze waarop je denkt over je eigen denkprocessen. Dat houdt je alert en geeft de gelegenheid om te veranderen van strategie.
In het laatste deel van het boek beschrijft Halsberghe op welke wijze je denkmodellen in kunt zetten. Daarvoor geeft hij suggesties die je in beweging kunnen zetten. Op haast elke pagina staan verwijzingen voor verder ‘onderzoek’. Wil je meer weten over het gebruik van een strategie dan kun je via links of literatuursuggesties verder lezen. De inhoudsopgave kun je ook gebruiken als lijst met trefwoorden. De titels zijn goed gekozen en dagen de lezer uit om snel te bladeren en vol overgave te starten met een hoofdstukje of deel van een pagina.
In het laatste hoofdstuk ontvang je aanwijzingen om je eigen voorkeuren in beeld te brengen en/of denkstrategieën te koppelen aan specifieke contexten of ‘problemen’. Hier maak je een start met meta-denken dat je tijdens en na het gebruik kunt uitbreiden met meta-meta-denken. Een mooie start aan het eind van het boek. Een boek dat voldoende aanknopingspunten biedt om jezelf door te ontwikkelen. Daarnaast kun je de ontsloten nieuwe kennis van jezelf ook inzetten in je dagelijkse werkzaamheden met anderen. Je werkt immers in een educatieve context. Waarschijnlijk deel je diverse denkstrategieën met de mensen om je heen.
Peter Laros
Eric Halsberghe (2017). Slimmer denken. Toolbox vol handige denkpatronen. Antwerpen: : Garant Uitgevers nv
ISBN: 9789044134735
Citeren als: Laros, P.(2017). Boekbespreking: Slimmer denken. Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. Utrecht: WOSO
Download hier deze boekbespreking als pdf
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.