BOEKBESPREKING
Ont-moeten. Ondersteuning aan mensen in maatschappelijk kwetsbare leefsituaties.
Vera van Hove (2016).
Door
Nikkie Laros
Van Hove zet aan de hand van verschillende theorieën uiteen hoe een wederkerige relatie tussen cliënt en hulpverlener er uit dient te zien. Het gebruik van casussen maakt het boek prettig leesbaar en herkenbaar. Van Hove voorziet de lezer tevens van concrete tips en tracht de hulpverlener door het stellen van kritische vragen aan te zetten tot zelfreflectie. Mede hierdoor zal er bij de hulpverlener een (zoals van Hove het zelf prachtig verwoordt) “kruisbestuiving plaats vinden tussen rationaliteit en relationaliteit, tussen be-drevenheid en ge-drevenheid” (pag 39).
Van Hove bereikt haar doel ruimschoots! Het boek geeft de lezer een hernieuwde drive door hem te laten nadenken over zijn motivatie, waarden, grenzen en kwetsbaarheden. Immers, hoe kan de hulpverlener een vertrouwensband opbouwen met de cliënt als deze relatie niet wederkerig is? Het boek geeft steun aan de hulpverlener door aan te geven dat kwetsbaarheid tonen en je werk ‘goed genoeg’ doen de band tussen elkaar versterkt. Neem de tijd om elkaar te leren kennen: “neem de tijd om een ingang te vinden, je te voegen en er op termijn in te slagen om iets toe te voegen” (pag. 40). Dit alles zet Van Hove af tegen actuele vraagstukken in de huidige samenleving: hoe om te gaan met de technologie, actief burgerschap/inclusie, kortdurende interventies en de druk van registratie en administratie.
Een boek dat de hulpverlener opnieuw in zijn kracht zet en hem voorziet van steun en energie!
Nikkie Laros
Citeren als: Laros, N. (2016). BOEKBESPREKING: Hove, V. van (2016). Ont-moeten. Ondersteuning aan mensen in maatschappelijk kwetsbare leefsituaties. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. Op: PlatformPraktijkontwikkeling.nl. Utrecht: WOSO.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.