Koele Bikkels

BOEKBESPREKING Koele Bikkels Peter Laros (2017) Een handleiding voor kinderen die stress, faalangst en spanning bij zichzelf willen verminderen. Het boekje is in voor kinderen begrijpelijke taal geschreven en voorzien van bijzonder leuke en passende illustraties. Daarnaast zijn er allerlei vragenlijstjes opgenomen die het eigen ‘zijn’ tijdens of voordat er sprake is van een ‘bijzondere’…

Slimmer denken. Toolbox

BOEKBESPREKING Slimmer denken. Toolbox Peter Laros (2017)   Eric Halsberghe is er in ‘Slimmer denken. Toolbox vol handige denkpatronen’ uitstekend in geslaagd om een koffertje te vullen met een scala aan denkstrategieën vaak in het gezelschap van leuke acroniemen. Ik vond het wederom een grappige constatering dat een acroniem leidt tot een snelle geheugenopslag. In…

Actieve betrokkenheid bij een praktijkonderzoek: noodzakelijk draagvlak en enthousiasmering versus kwaliteitsvervuiling

Actieve betrokkenheid bij een praktijkonderzoek: noodzakelijk draagvlak en enthousiasmering versus kwaliteitsvervuiling Jos Louwe (2017)   In de afgelopen decennia is de vraag aan onderwijsprofessionals, hoe op systematische wijze kwalitatief goede kennis verzameld en gebruikt kan worden om vraagstukken in de dagelijkse schoolpraktijk te analyseren en aan te pakken, steeds dringender geworden. De in wetenschappelijk onderzoek…

Een vergadering voorzitten

BOEKBESPREKING Een vergadering voorzitten Peter Laros (2017)   ‘Een vergadering voorzitten. De kunstgrepen’ van Vincent Mertens geeft richting aan de wijze waarop je het best een vergadering kunt leiden. De schrijver kan heerlijk compact schrijven. De essentie weet hij in luttele zinnen aan het papier toe te vertrouwen. Je kunt het boekje als voorbereiding op…

Do you practice what you preach?

Do you practice what you preach? De invloed van de leesattitude van de leerkracht op de leesmotivatie van leerlingen. Mariëtte Groente (2017) Do you practice what you preach? In deze studie is onderzocht welke rol de leesattitude van de leerkracht speelt bij het vormgeven van het leesonderwijs gericht op leesplezier en leesmotivatie. Is het mogelijk…

#vindikleuk

Een onderzoek naar de preventie en curatie van cyberpesten en de bevordering van positieve online interactie Jolijn Kester (2017)   De opkomst van technologie en sociale media heeft gezorgd voor een verandering in sociale omgangsnormen (Hoff & Mitchell, 2009). Kinderen die nu op de basisschool zitten, groeien op in een tijd waarin hun leven online…

In de wereld komen

BOEKBESPREKING In de wereld komen Peter Laros (2017)   ‘In de wereld komen’ is eerder verschenen als proefschrift. Het beschrijft de ontwikkelreis van Wouter Pols in onderwijsland. Het gaat over zijn pedagogische gedachten en de betekenis die hij aan opvoeden en onderwijs heeft gegeven, als opvoeder en als docent. In het eerste hoofdstuk neem Wouter…

Vier jaar leerkracht in samenwerken

BOEKBESPREKING Vier jaar leerkracht in samenwerken Willem de Vlaming (2017)   ‘Vier jaar leerkracht in samenwerken’ is een uitgave van het lectoraat ‘Leerkracht in Samenwerken’. Onder redactie van lector Jacqueline van Swet en Marianne den Otter zijn twaalf interessante bijdragen gebundeld  rond het kernthema van het lectoraat. Of zoals Van Swet het zelf in het…

Leren spellen met Spellet

Anneke Smits & Elly Scheeren (2017). Scholen besteden veel tijd aan spelling met methodes die vooral inzetten op het aanleren van spellingsregels — zonder al te veel succes voor spellingzwakke leerlingen. We vroegen ons af hoe we spellingzwakke leerlingen met D en E scores op de Cito SVS, konden leren spellen zonder regels te gebruiken.…

Mediërend Leren

Soms moet je met zijn tweeën zijn om dingen alleen te kunnen doen! Floor van Loo en Emiel van Doorn (2017)   Middels dit artikel willen we u kennis laten maken met de educatieve praxis Mediërend Leren® en de mogelijkheden die het u biedt bij het stimuleren van de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van…

Profiel Master EN

BOEKBESPREKING Profiel Master EN Willem de Vlaming (2017)   Niet echt een boekbespreking, maar meer een mededeling: Op maandag 15 mei 2017 heeft WOSO haar vernieuwde profiel voor de Master EN (Master Educational Needs) gepresenteerd aan de PO raad. Naast de wijziging van de oude naam Master Special Educational Needs in Master Educational Needs kent…

Veranderend Toezicht. Werken aan wederzijds vertrouwen tussen school en inspectie

BOEKBESPREKING Veranderend Toezicht. Werken aan wederzijds vertrouwen tussen school en inspectie. Gérard Zeegers (2017) Boekbespreking door Willem de Vlaming   Veranderend toezicht is meer dan wat je op grond van de titel zou verwachten. Het is geen taaie technische introductie in toezicht, maar een gepassioneerde oproep aan het onderwijs (en de inspectie) om de mogelijkheden…

Handboek Diagnostiek in de leerlingbegeleiding: Kind en Context

BOEKBESPREKING  Handboek Diagnostiek in de leerlingbegeleiding: Kind en Context Karine Verschueren en Helma Koomen (2017) Boekbespreking door Nikkie Laros Dit handboek is haast onmisbaar voor alle psychologen en orthopedagogen die werkzaam zijn in het (basis of voortgezet) onderwijs! Het is (mede) aan hen de taak om de specifieke onderwijsbehoeften van een leerling in kaart te…

Goed Bezig Check-up

BOEKBESPREKING Goed Bezig Check-up Veronika Wuyts (2017) Door Peter Laros  Veronika Wuyts laat je nadenken over je (werk)leven. Wat doe je, wat wil je, doe je dat met passie en is dat wat je aan de maatschappij wilt bijdragen? Het boek bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel zet je aan om je huidige werksituatie…

Praktijkgericht onderzoeken in het onderwijs

BOEKBESPREKING Praktijkgericht onderzoeken in het onderwijs  Jacqueline van Swet en Lisette Munneke (2017)  door Willem de Vlaming   Goede vragen formuleren en op deugdelijke wijze data verzamelen, dat is de essentie van dit boek. Het boek is een aanrader als je geïnformeerd wilt worden over: de achtergrond en het belang van praktijkgericht onderzoeken in het…