Slim onderpresteren aanpakken

BOEKBESPREKING Slim onderpresteren aanpakken Tania Gevaert & Ophélie Desmet (Garant, 2016) Door Peter Laros   De auteurs beschrijven in begrijpelijke taal het fenomeen “onderpresteren”. Het boek bestaat uit twee delen. Vanaf bladzijde 1 tot en met 120 leggen de schrijvers uit wat onderpresteren is. Ze geven definities, maken een indeling naar verschillende typen onderpresteerders en…

Anonimiseren: een dilemma bij praktijkgericht onderzoek

Willem de Vlaming (2016)

 

Is bescherming van de privacy van betrokkenen wel mogelijk in een verslag over een kleinschalig praktijkgericht onderzoek? En is publiceren wel wenselijk als het onderzoek gaat over een kwetsbaar traject van organisatie- of teamontwikkeling in een complexe en gevoelige context? Wat heeft voorrang bij praktijkgericht onderzoek: het delen van kennis en ervaring door de onderzoeker(s), of de privacy en veiligheid van betrokkenen?

 

Een korte overdenking

Anonimiseren? Nee tenzij, en doe het dan goed!
Anonimiseren is het volledig versleutelen van informatie zodat de identiteit van een persoon (of organisatie) niet herleidbaar is: ook niet met (heel) veel moeite. Dat vraagt dus meer dan pseudonimiseren: het vervangen van de naam van en een organisatie door X en de naam van de directeur door NN. Als de naam van de onderzoeker bekend is en deze werkzaam is binnen de organisatie waar het onderzoek heeft plaatsgevonden, dan is het achterhalen van de naam van de organisatie en sleutelfiguren een koud kunstje. Maar ook op basis van de literatuurlijst in een verslag, het CV van de onderzoeker of zijn publicatielijst, is vaak makkelijk te achterhalen over welke organisatie een onderzoek gaat.

Autisme anders bekijken: omdat geen kind hetzelfde is

BOEKBESPREKING Autisme anders bekijken: omdat geen kind hetzelfde is. Agterberg-Rouwhorst, S. (2015) Door Nikkie Laros   Jarenlange ervaring met kinderen en jeugdigen met ASS en haar studie hebben Suzanne Agterberg- Rouwhorst geïnspireerd tot het schrijven van dit boek. Agterberg legt vooral de nadruk op de diversiteit van de doelgroep. Wat voor het ene kind, met…

Lesson Studie: een praktische gids voor het onderwijs

BOEKBESPREKING S. de Vries, N. Verhoef & S.L. Goei (2016) – Lesson Study: een praktische gids voor het onderwijs Antwerpen/Apeldoorn: Garant   De schrijvers zetten in toegankelijke taal uiteen wat er speelt bij ‘Lesson Study’: leraren die samen met andere collega’s blijven leren en hun onderwijs willen verbeteren. Drie karakteristieken van de aanpak komen onmiddellijk…

Bouwen aan relatienetwerken

Met de invoering van Passend Onderwijs in 2014 en de Nieuwe Jeugdwet in 2015 wordt samenwerken en het bouwen aan relatienetwerken in en om de school een grote uitdaging. Gezamenlijke exploratie van wat samenwerken, het denken in systemen, het bouwen aan relatienetwerken en de mate van participatie voor studenten betekent in hun eigen professie en…

Kaat wil niet meer op bezoek (Het ouderverstotingssyndroom)

BOEKBESPREKING Kaat wil niet meer op bezoek. Het ouderverstotingssyndroom. Driesen, L. (2016) Door Nikkie Laros Het boek behandelt het Parental Alienation Syndroom (PAS) zoals beschreven door de Amerikaanse kinderpsychiater Richard Gardner. Een verschijnsel dat vandaag de dag steeds vaker voor lijkt te komen; een kind wiens ouders in een vechtscheiding zijn verwikkeld, verstoot de uitwonende…

Mijn kind mishandelt me (Oudermishandeling)

BOEKBESPREKING Mijn kind mishandelt me (Oudermishandeling) Baert, K. (2016). Antwerpen/Apeldoorn: Garant Door Peter Laros   Het boek start met drie interessante voorwoorden die je onmiddellijk meetrekken in het boek. Vervolgens beschrijft de auteur een casus over oudermishandeling. De casus vormt het opstapje naar een definitie en een typering van oudermishandeling. Waarbij respectievelijk fysieke, psychologische, verbale…

Onwil

Het Monty Hall-dilemma bewijst dat wetenschap soms contra-intuïtief is. In dit, van oorsprong Amerikaans, quiz-onderdeel werd de winnaar van een show een laatste keuze voorgehouden: drie deuren. Achter twee ervan bevindt zich een geit, achter één de hoofdprijs (een auto). De winnaar kiest een deur, waarna de quizleider een andere deur (waar een geit achter…

In samenspraak. Taal en communicatie in de onderwijspraktijk.

‘Ieder mens heeft zijn eigen taal’ (Novalis, 1772-1801) Centraal in het werk van het lectoraat ‘Leerkracht in Samenwerken’ staat de leerkracht, die samen met ouders, professionals en de leerling werkt aan de ontwikkelingskansen van leerlingen. Taal is bij dat samenwerken tussen leerkrachten, ouders, professionals en leerlingen een cruciaal instrument en is een kernwaarde voor identiteit.…